Gästbloggare: Karolina Tegelaar
Malus domestica ’Rosa Fabian’
Rättigheterna till sorten ’Rosa Fabian’ ägs av Stora Juleboda och de har också en sort som heter ’Gul Fabian’. Båda sorterna ska alltid odlas och drivas upp ekologiskt.
’Rosa Fabian’ saluförs av Stora Juleboda och My Feldt (som namngivit sorten), bland annat via Skolberget. Trädet är ganska nytt och det finns inte så mycket information om sorten än, bland annat är zonangivelserna ganska otestade.
Fantastiskt vackert och gott äppelmos
’Rosa Fabian’ har växt bra hos oss i zon 4-5 men ibland har grenarna skadats av frost och behövt beskäras tillbaka något på våren. Äpplena har utvecklats mycket fint och sorten liknar ’Discovery’ i utseende och till viss del smak, men det är inte lika saftigt.
Ju längre äpplet hänger kvar på hösten desto mörkare färg får den i skalet och i fruktköttet, som tillslut blir nästan rödbetsröd på vissa ställen. Sorten är ett mycket gott ätäpple, ger ett fantastiskt vackert och gott äppelmos och fungerar mycket bra i bakverk.
Pomologisk sortbeskrivning av ’Rosa Fabian’
Storlek: Medelstor
Form: Plattrund, saknar tydliga åsar. Omkretsen är rund.
Skal: Matt känsla och något segt när man biter i äpplet. Saknar stark doft
Färg: Större delen av frukten visar tidigt en ljusare röd täckfärg. Äpplet övergår senare i en mörkröd täckfärg. Äpplet på bilden satt kvar tills i mitten av september men flera äpplen hängde kvar betydligt längre och fick mörkare skal och fruktkött. Skalpunkterna är ljusa i täckfärgen.
Foderhåla: Grund, vid, svagt ribbad. Något gråluden runt foderbladen. Ibland tunt skikt av brun rost i foderhålan.
Foder: Medelstort-litet, slutet-halvöppet. Foderbladen är grågröna, svagt ludna. De pekar inåt med ibland långa, utvikta spetsar.
Skafthåla: Medeldjup, visar medstadels en rosett av utstrålande brungrön, ibland något vattrad, rost.
Skaft: Kort till medellångt, medeltjockt (se bild). Rödfärgat eller brunt.
Foderrör: Koniskt eller något trattformat, ståndarna sitter kring mitten. Pistillen är lång. Inte luden.
Kärnhus: Medelstort. Lökformat, sitter något högt. Slutet eller svagt öppet. Kärnrummen är säckformade med svagt ritsade (rödfärgade i ritsningarna) väggar. Kärnorna är medelstora och kastanjebruna. Droppformade och något kantiga. Gula och röda kärlsträngar.
Kött: Mört och saftigt i början av mognadstiden. Äpplet blir inte mjöligt men något torrt om det får sitta kvar riktigt länge. Rikt på arom. Kraftigt rödfärgat, köttet blir mörkare ju längre äpplet får hänga kvar och får en rödbetsröd färg på de mörkaste delarna. Oxideras knappt.
Plockningstid: Enligt återförsäljarna från slutet av augusti till mitten av september. Äpplet på bilden satt kvar tills i mitten av september år 2024 (som var något tidigare än andra år) men flera äpplen hängde kvar betydligt längre och fick mörkare skal och fruktkött hos oss i zon 4/5.
Mognadstid: Samma som plockningstid. Håller ett par veckor eller någon månad om det förvaras kallt.
Pollinering: Pollineras enligt försäljarna av bland annat ’Alice’, ’Aroma’, ’Cox Orange’, ’Filippa’, ’Ingrid Marie’ och ’Krispiga Fabian’.
Zon: 1-2 enligt återförsäljare. Jag tror dock att härdigheten inte utretts särskilt noga än då det är nytt på marknaden och eventuellt kan den klara någon zon högre, speciellt i skyddat läge.
Om Karolina Tegelaar
Jag är dr. i biologi och utbildad pomolog. De senaste åren har jag fördjupat mig i sortkunskap på främst äpplen och jag har suttit som sortbestämmare i ungefär fem år över hela landet. Jag håller kurser i ympning, beskärning och sortbestämning. Jag har en trädgård på 11 000 kvm i zon 4-5 och har över 100 äppelsorter men även ett stort antal härdiga päronsorter, kinesiska plommon och många olika surkörsbär. Grundstammar tycker jag är spännande så jag testar alla sorters grundstammar man kan komma över idag i vår trädgård, bland annat över 10 olika sorters äppelgrundstammar.
Jag brygger äppelcider varje höst och har nu anlagt en liten äppelodling med cideräppelsorter. Jag älskar också återbruk och har designat och byggt tunnelväxthus av gamla trasiga studsmattor, både stora runda växthus och avlånga tunnlar för att odla tomater och chili för vår årsförbrukning. Jag skriver om allt detta, men mest äpplen, på instagram under @svenskpomona om man vill läsa mer!