Afrikagrupperna: Om Fröfrihet och F1-hybrider

trollet

Mina fröfunderingar

Jag gillar verkligen odling, av så många olika skäl… Att kunna äta bättre och godare mat än den som finns i mataffären är fantastiskt, men på senare tid har jag funderat mer kring känslorna odlingen väcker. Glädjen såklart, men också känslan av makt och oberoende. Särskilt sen jag börjat odla eget frö. Men att få odla sitt eget frö är ingen självklarhet för många, särskilt i andra delar av världen. Ny lagstiftning sätter käppar i hjulet för användandet av gamla fröer och möjligheten att odla egen mat krymper.

Namn: Gloria Jimwaga Ålder: 31 Yrke: policyrådgivare för mat, mark och fröer på Afrikagrupperna

Afrikagrupperna brukar vara med på den stora trädgårdsmässan Nordiska
Trädgårdar i Älvsjö men den blev ju inställd så jag fick ställa mina frågor via mail istället. Vad kan jag som individ göra? Vad kan vi som trädgårdsägare göra för att främja fröfrihet? Och vad är fröfrihet egentligen?
Gloria Jimwaga som är policyrådgivare för mat, mark och fröer på Afrikagrupperna svarade generöst på mina frågor.

Hej Gloria! Vad odlar du? Grönsaker, blommor eller båda?

Jag odlar båda men mest grönsaker som potatis, lök, pumpa och zucchini. Jag brukar plantera blommor som solrosor för humlorna och bina i trädgården så att de har nånstans att vila, det är ju bra för den biodynamiska mångfalden i trädgården och pollineringen också.

Var odlar du, på balkongen, i trädgården eller på kolonilott?

De senaste tre åren har jag odlat mina grönsaker och blommor på kolonilotten i Uppsala, i närheten av SLU på Ultuna Täppförening där alla är välkomna. Förutom att det är roligt att odla så lär vi oss att uppskatta matsystemet som helhet, att plantera innebär att lära sig tålamod och att njuta av själva processen att odla sin egen mat.

Copyright Gloria Jimwaga
Har du någon favoritblomma eller favoritgrönsak du inte kan vara utan?

Åh ja, jag älskar lök, vitlök och pumpa. De odlar jag varje år. Särskilt vitlök kräver lite extra tålamod eftersom jag måste vänta så länge på att få skörda dem.

Copyright Gloria Jimwaga
Varför odlar du, och vad är det absolut bästa med att odla?

Jag odlar min egen mat av så många olika skäl…

1, Jag älskar växter och att odla grönsaker överhuvudtaget, hemma hos mig ser det ut som i ett växthus.

Copyright Gloria Jimwaga

2, Det är bra för miljön; klimatförändingarna, den biodynamiska mångfalden och miljöskyddet. Det går åt väldigt mycket resurser för att producera den mat vi äter så självklart vill jag bidra till en förändring till det bättre. Jag brukar också lagra mycket av det jag odlat.

3, Mina egenodlade grönsaker smakar jättebra jämfört med de köpta i mataffären, kanske för att jag odlar med ekologiskt kogödsel och inte använder konstgödsel och kemikalier.

4, Det är roligt att odla, jag och min sambo gillar att odla vår egen mat tillsammans och att kunna dela den med våra vänner. Jag har tillochmed övertygat några vänner att odla med oss och i år ska de göra det.

5, Det är bra för både kropp och själ att odla. Du tränar verkligen kroppen när du förbereder jordbäddar och rensar ogräs, och du får tid att uppskatta naturen och växtprocessen. Plus att du kan njuta av vädret utomhus när solen skiner.

6, Sist av allt,  det är kostnadseffektivt att odla sin egen mat.

Bäst av allt är när det börjar gro och du kan se hur de första små grödorna börjar ta form. Att något så litet kan bli så stort med tiden är fantastiskt.

Copyright Gloria Jimwaga
Odlar du F1 hybrider?

Helst väljer jag att odla sortäkta ekologiskt frö eftersom jag då kan spara frö till nästa år som konsekvent resulterar i likadana grönsaker/blommor. Fast ibland har jag haft problem att hitta frö till vissa sorter och då har jag fått använda F1-hybrider ändå. I år har jag läst på mer och förbeställt mycket frö så det blir bara ekologiskt frö från svenska fröfirmor eller andra mindre firmor men så har det inte alltid varit. Det krävdes en del tankeverksamhet och visst letande för att inte odla F1 hybrider.

Copyright Gloria Jimwaga
Gör du några undantag, varför i så fall?

Som jag skrev tidigare så handlade mitt odlande i början mer om att jag ville odla min egen mat eftersom jag arbetat med landrättigheter och matfrågor i så många år. Som medeveten konsument ville jag inte stödja företag som bröt mot mänskliga rättigheter eller miljöregler. Frågan om frö handlar för mig om användandet av traditionella/ekologiska eller lokalsorter, men sådana är inte alltid så lätta att få tag på.

Copyright Gloria Jimwaga
Vad är fröfrihet?

För mig så är fröfrihet direkt kopplad till matsuveränitet; La Via Campesinas definition av livsmedelssuveränitet är när människorna som producerar, distribuerar och konsumerar maten också kontrollerar mekanismerna och reglerna kring matproduktionen, snarare än företagen och marknadsinstitutionerna som dominerar det globala matsystemet nu.

Copyright Gloria Jimwaga
Varför är fröfrihet viktigt?

Därför att det främjar biologisk mångfald. Fröfrihet innebär också självständighet från frömonopol, marknadskontroll och beroende av stora samarbeten. Det är viktigt att bönder har kvar rätten att spara, byta, förädla och sälja frö.

Hur kan svenska trädgårdsägare främja fröfrihet?

1, Gå med i fröodlarföreningen Sesam, skapa egna gemensamma, lokala fröbanker och fröbibliotek.

2, Stöd småskaliga kvinnliga jordbrukare.

3, Köp från och stöd lokala uppfödare.

4, Använd mer ekologiska sortäkta fröer som du kan dela/byta med andra och spara till nästa års odling.

5, Bli mer medveten om din konsumtion, kasta mindre mat.

Odla din egen mat, även om det så bara är en enda tomatplanta så är det en bra början som kan uppmuntra ungdomar och unga vuxna att lära sig mer om matsystemet.

Tack

Tack Gloria Jimwaga för dina svar på mina frågor. 🙂

Föreläsningsserie

Om du vill lära dig mer om lagstiftningen kring fröer och möjligheten att sprida frö så kika på Afrikagruppernas föreläsningsserie med Gloria Jimwaga på Facebook eller Instagram. Rekommenderas varmt! 😀

Läs också: Fröbiblioteket i Tierp (och en lista på jättemånga fler)
Fler inlägg om frö

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.