Bokmanus Kapitel 1 – Växtzon & utvecklingstid

Dina förutsättningar – I vilken växtzon odlar du?

Först och kanske viktigast av allt är att du tar reda på, och anpassar dig efter, vilken växtzon du odlar i. De flesta verkar tro att växtzon bara är relevant att ta hänsyn till när man ska välja träd och buskar till sin trädgård, för det brukar oftast bara nämnas när man pratar om fleråriga, vedartade växter som t ex äppelträd, syrener och hortensior… Och det är synd. Jättesynd! För det är viktigt att ta hänsyn till växtzon som tomatodlare om tomatfrukten ska hinna mogna och utveckla sin smak där just du bor och odlar.

Den svenska zonkartan togs fram redan 1910 av SPF, Sveriges Pomologiska Förening och hade då bara fyra metereologiska zoner. Så småningom gjordes kartan om och Riksförbundet Svensk Trädgårds zonkarta har idag växtzoner från 1-8 + fjäll. Om du inte vet vilken växtzon du bor i så ta reda på det: gå in på https://zonkartan.se/ och knappa in din adress så får du veta.

Ju högre växtzon du bor i, desto kortare säsong har du ju på dig att hinna få en fullmogen skörd, så det gäller att du anpassar ditt sortval efter vilken växtzon du bor och odlar i. Så att du kan vara säker på att du hinner få skörd.

Det finns många tomatsorter som har en väldigt lång utvecklingstid, de hinner oftast inte mogna hos mig i zon 4 och uppåt i Sverige. Bättre då att du anpassar ditt sortval efter dina odlingsförutsättningar och väljer sorter som faktiskt hinner mogna och utveckla sin goda smak. Tyvärr är de stora fröfirmornas utbud av tomatsorter inte anpassat efter svenska odlares behov utan snarare anpassat efter marknaden. Fröerna massproduceras i varmare länder i södra Europa och är inte anpassat efter svenskt klimat.

Italienska tomater är ju härligt förstås, men hur ofta hinner de mogna här i Sverige? Sällan. Och då med sämre smak eftersom de egentligen behövt några varma sommarveckor till… Att bara storsatsa på sena, italienska tomatsorter i odlingen brukar tyvärr ofta vara ett recept på ren besvikelse för dig som inte bor och odlar i Skåne. Som tur är finns det en hel värld av tåliga, goda tomater som passar vårt svenska odlingsklimat bättre än de där sena italienska.

Det finns enormt många bra tidiga, tåliga sorter från Kanada, Ryssland, Ukraina, Polen, sibirien och baltikum… De säljs vanligen inte hos de stora, svenska fröfirmorna men går att beställa från utlandet (inom EU är ok enligt jordbruksverkets nuvarande regelverk) eller från lite mer välsorterade, mindre firmor. Om man vet var man ska leta. Och det vet du snart, för i slutet av boken hittar du en lista på var du kan köpa spännande tomatfrö; både svenska, utländska och mina personliga fröfavoriter.

Utvecklingstid

Det spelar ingen roll hur härlig en tomat ser ut på fröpåsen om den ändå aldrig hinner mogna hos dig i din zon och därför ska du välja sort strategiskt, alltså med hjärnan, istället för bara med ögonen. Plocka fram ditt hjärta av sten och välj bort de sorter som inte passar dig och dina odlingsförutsättningar. Det finns hundratals, tusentals olika tomatsorter i världen och du kommer inte att hinna odla alla under din livstid. Därför är det klokt att satsa på de som faktiskt hinner mogna hos dig, de som faktiskt hinner utveckla sin goda smak och kan bli ett härligt matminne istället för att chansa på sorter som inte hinner leverera. Så anpassa ditt sortval efter vilken odlingszon du odlar i. Om du har kallväxthus, kan du välja ett snäpp lägre zon än vad du egentligen bor i.

Alla svenska tomatodlare kan alltså inte odla samma sorter med samma resultat, du behöver anpassa ditt sortval efter din växtzon och dina egna förutsättningar. Om du har en kortare säsong så behöver du alltså välja sorter med kortare utvecklingstid.

ZON 1 –> Valfri utvecklingstid

ZON 2 –> Rek utvecklingstid max 95 dagar

ZON 3 –> Rek utvecklingstid max 85 dagar

ZON 4 –> Rek utvecklingstid max 75 dagar

ZON 5 –> Rek utvecklingstid max 65 dagar, gärna krukodlade busksorter

ZON 6 –> Rek utvecklingstid max 55 dagar, gärna krukodlade busksorter

ZON 7 –> Rek utvecklingstid så kort som möjligt, gärna gärna krukodlade busksorter

ZON 8 –> Rek utvecklingstid så kort som möjligt, gärna gärna krukodlade busksorter

Det knepiga med växtzon och utvecklingstid

Det knepiga med att anpassa sitt sortval efter den växtzon du bor och odlar i är att det ju förstås kan finnas många olika zoner i en och samma trädgård, sk mikroklimat; i ett soligt, varmt läge i lä blir det en zon lägre medan det i ett mer utsatt läge i samma trädgård kanske blåser extra kallt och hårt, och då blir det just på den platsen en högre zon. Hemma hos mig i zon 4 blir det snarare zon 3 i skydd av den L-formade ladugårdsväggen i söderläge. Men uppe på kullen, i blåshålet med tung lerjord är det snarare zon 5. Så det gäller att du anpassar ditt sortval också efter din egen trädgårds mikroklimat.

Det kan verkligen gå olika snabbt att odla fram växter beroende på hur du odlar dem; på friland tar det ofta längre tid för jorden att värmas upp än i kruka och pallkrage; eftersom upphöjda bäddar snabbare får varmare jordtemperatur och därmed tar upp sitt gödsel tidigare så brukar de därför ofta mogna tidigare (men det beror ju också på läge/mikroklimat, förstås). I kallväxthus & varmväxthus kan det gå ännu snabbare om du lyckas hålla en jämn temperatur (vilket är svårt, särskilt i små växthus).

Det där med växtzon är alltså inte hugget i sten; det beror inte bara på VAR du odlar, det beror också på HUR du odlar.

Det luriga med utvecklingstid är att den räknas ut på olika sätt hos olika fröfirmor… Hos vissa är det från sådd till skörd som avses, hos andra från grodd till skörd, eller från sådd till utplantering på friland, eller från sådd till ympning (även tomater kan ju ympas på grundstam hos kommersiella odlare) osv. Och många fröfirmor anger inte ens utvecklingstid överhuvudtaget… Så att jämföra olika fröfirmor med varann är ofta förvirrande. Men att försöka titta på utvecklingstid ger ändå ett viktigt hum om ifall sorten är sen eller inte, så kolla alltid upp sortens utvecklingstid innan köp. Alltid! Så gott du kan.

Hur odlar du? Sprid dina risker!

Man kan odla tomater på en himla massa olika sätt,och det finns fördelar och nackdelar med dem alla, Jag rekommenderar verkligen att du sprider dina risker och odlar tomater på flera olika sätt, på flera olika ställen i din trädgård om du kan. Hur vill/kan du odla dina tomater?

  • Utomhus på friland?
  • Utomhus i pallkrage?
  • Utomhus i kruka?
  • Utomhus i bottenlösa hinkar?
  • I kallväxthus/tunnel/inglasad balkong?
  • I varmväxthus?
  • Annat?

Försök att anpassa ditt sortval efter dina odlingsförutsättningar; frilandssorter funkar bäst utomhus (i växthus blir de stressade och levererar sämre). Värmekrävande sorter med lång utvecklingstid blir bättre i stora växthus med jämn temperatur, i små växthus kan det bli för hett för många tomatsorter.

Har du inget växthus så skippa växthussorter. Det går alldeles utmärkt att odla tomater även utan växthus om du väljer rätt sorter med tillräckligt kort utvecklingstid.

Satsa på sorter som passar just dina sätt att odla. Och våga testa nya sätt att odla på som i bottenlösa hinkar, Gita-bur till busksorter i kruka eller Kenneths tomatpåle till högväxande sorter på friland. Automatisk solcellsbevattning och täckodling underlättar och sparar också mycket tid. Försök att odla så latsmart du kan, det ska ju vara roligt att odla tomater. Och ju lättare desto roligare.