
– inlägget innehåller reklam –
Gästbloggare: Helena & Andreas Norlén @tomatdagboken
Busktomaten ’Erik’
Så här beskriver vi Erik i vår sortguide i Tomatdagboken: Erik är en gammal, svensk tomatsort som vi blev väldigt nyfikna på, inte minst för att den anses så odlingsvärd att den finns med i den globala fröbanken Svalbard Global Seed Vault med nummer NGB 18729.
Tyvärr gillade Erik inte alls att bo hemma hos oss, i alla fall inte i en pallkrage. Tomaterna var smaklösa och vattniga – och de allra flesta sprack dessutom. Men skam den som ger sig – det är ju en kulturarvstomat av en orsak tänkte vi och började om. Erik fick året efter flytta till en tomatsäck (ca 40 l jord) och bo där med en kompis av samma sort. Och nu hände det grejor! Erik växte lydigt till ca en meters höjd och kom på andra plats i kampen om vem som sätter blommor först. Men, skulle tomaterna vara goda?
Det var de. Vi kommer alltid att odla Erik framöver, men bara i säck eller kruka.

Tålig och frisk
Vi odlar i zon 2/3 och behöver sorter som är hyfsat snabba så Erik med sina 60 dagars utvecklingstid passar oss. Att man inte behöver tjuva eller binda bidrar till att plantan känns lättskött, precis som höjden på 90-100 cm. Vi har uppfattat plantorna som härdiga, tåliga och friska.
Vi odlar tomater i alla möjliga färger och former men just Erik är en klassisk röd, rund tomat. Frukterna väger oftast, hos oss runt 50 g så vi klassar dem som normalstora.

Vilka är vi?
Vi heter Helena och Andreas Norlén och vi gav ut Tomatdagboken i mars 2025. Säsongen 2024, när boken skrevs, odlade vi 149 olika sorters tomater fördelat på en bit över 300 plantor. I boken kan man bland annat läsa om hur det gick till när vi, på bara några få år, gick från att vara hyfsat normala personer till att bli fullfjädrade tomatnördar. Man kan även få reda på om tomaten är en frukt, grönsak eller ett bär, man kan ta del av mumsiga tomatrecept och smarta lagringstips. Vi skriver vidare om vår odlingsprocess, om fallgropar och vi erkänner många pinsamma misstag – som faktiskt inte bara gjordes som nybörjare. Dessutom kan du få veta varför man länge trodde att tomater var giftiga!
Läs mer om Helenas och Andreas tomater på instagram: @tomatdagboken
