-innehåller reklam för den ideella föreningen Sesam-

Att fröodla pumpa, från frö till frö, är inte det lättaste… Det är en värmekrävande växt som inte gillar kyla, som kräver en hel del utrymme och dessutom har ganska lång utvecklingstid… Visst kan de eftermogna inomhus men även det kräver gott om plats. Så välj både art och namnsort med omsorg så att du verkligen hinner få fullmoget frö. 🙂
Om du är total pinfärsk nybörjare på det här med fröodling så finns det andra växter som är lättare att lyckas med och därför bättre att satsa på i början; ettåriga självbefruktare som ärter, tomat eller trädgårdsbönor. Att fröodla pumpa är liksom nästa steg, lite mer i mitten på svårighetsskalan… Pumpa passar bättre när du börjar bli lite varm i kläderna och börjat få koll på det här med fröodling. Det finns flera arter att hålla reda på och vissa är betydligt lättare (och andra svårare!) att lyckas med i svenskt klimat. Så välj först en art som passar dig! Sen väljer du namnsort. Och självklart skippar du F1 hybrider om du fröodlar i bevarandesyfte.
Arterna pepo och maxima bedömer jag som lättare att lyckas med för svenska odlare, särskilt om du bor i södra delen av Sverige. Om du har gott om plats förstås, både utomhus i odlingsbäddarna och inomhus för eftermognad och eventuell lagring av frukterna före själva fröskörden. Kom ihåg att som fröodlare är det inte från sådd till ätmogen frukt som gäller, att få fullmoget frö tar ju ofta ännu längre tid än vad den generella utvecklingstiden anger… 😉 Men fröfirmorna anger vanligen utvecklingstid från sådd till skörd av ätmogen frukt under optimala odlingsförhållanden (det är också de dagarna jag har angett eftersom jag utgår från deras uppgifter) så du behöver alltså välja sort med god marginal vad gäller utvecklingstid. Så att också själva fröna har en chans att mogna. 🙂


5 huvudarter att hålla reda på
Både pumpa och squash tillhör familjen gurkväxter Cucurbitaceae och släktet Cucurbita. Förenklat finns 5 huvudarter inom Cucurbita med olika egenskaper (här av pedagogiska skäl GROVT GRENERALISERADE i listan nedan, visst finns även många undantag). Utvecklingstiden är mycket väderberoende och därför inte huggen i sten. I Sverige är arterna pepo och maxima vanligast hos hobbyodlare.
- pepo – (ca 55-110 dagar från frösådd till frukt) Pumpa är det officiella svenska namnet enligt SKUD, men peposorter brukar kallas för squash, sommarsquash eller zucchini hos fröfirmorna på svenska. Har ofta kortare utvecklingstid jämf med de andra arterna. Ursprung Mexico, har utvecklats i höglänt terräng och tål därför viss kyla men gillar inte frost. De sorter av pepo som ger skallösa frön sk nakenfröpumpa/oljefröpumpa, har uppkommit i Europa och ingår också här (Styriaca-gruppen med namnsorter som bl a ’Retzer Gold’ och ’Olga’, nakenfröpumporna har ofta längre utvecklingstid). Arten pepo har ofta taggiga stjälkar och hårda, femkantiga fruktstjälkar. Får ofta avlånga frukter med mjukare skal (men även rundare former och tefatsformer förekommer). Fruktens skal och stjälk behöver ha börjat hårdna för att viss lagring ska låta sig göras. Både klassiska squashsorter och sk musselsquash/patty pan/tefatssquash i Scallop-Gruppen brukar ingå här, även Acorn-Gruppen, Delicata-Gruppen, Skruvhals-Gruppen, Spagetti-Gruppen, Pajpumpa-Gruppen och Styriaca-Gruppen.
Ex på namnsorter: ’Black Beauty’, ’Costata Romanesco’, ’Custard White’, ’Olga’, ’Yellow Crookneck’ - maxima – (ca 85-140 dagar från frösådd till frukt) Jättepumpa är det officiella namnet enligt SKUD, brukar kallas för pumpa eller vintersquash på svenska hos fröfirmorna (men även vissa pepo kan lagras viss tid och kallas också för vintersquash av många odlare). Har ofta den liksom ”klassiska pumpaformen till halloween” men finns i fler färger än bara orange, och i fler former också… Ordet maxima betyder störst på latin men även mindre storlekar förekommer. Ursprung området kring Anderna i Peru. Har utvecklats i höglänt terräng och tål därför viss kyla men gillar inte frost. Ger rundare eller lite droppformade, vagt avlånga frukter med rundade fåror. Stjälken behöver visa tecken på att börja bli hård och vedartad vid skörd, sedan kan frukten eftermogna inomhus. Frukterna brukar gå att lagra länge, i ca 1 år.
Ex på namnsorter: ’Atlantic Giant’, ’Dill’s Atlantic Giant’, ’Pacific Giant’, ’Gold Nugget’, ’Blue Hubbard’. ’Golden Hubbard’, ’Uchiki Kuri’. Både Mammoth-Gruppen, Kabocha-Gruppen, Turban-Gruppen och Hubbard-Gruppen ingår här. - moschata – (ca 100-140 dagar från frösådd till frukt) Myskpumpa på svenska enligt SKUD. Ursprung lågländerna mellan Mexico och norra Sydamerika. Mer värmekrävande än de andra arterna, har ofta lång utvecklingstid. Plantan är ofta busklik eller svagt rankande. Stjälken är mjukt luden och hård med rundade kanter. Stjälken behöver visa tecken på att börja bli hård och vedartad vid skörd, sedan kan frukten eftermogna inomhus. Frukterna brukar gå att lagra länge, i ca 1 år. Ex på namnsorter: ’Long de Nice’, ’Tromboncino’, ’Waltham Butternut’, väldigt många butternutsorter ingår här.
- ficifolia – (ca 100-140 dagar från frösådd till frukt) Fikonbladspumpa på svenska enligt SKUD. Ursprung Sydamerikas fuktiga högland. Bladen påminner om fikon till utseendet och har runda bladflikar. Plantan har ett väldigt brett, rankande växtsätt och kräver stor odlingsyta, både ovan jord och underjord för rotsystemet… En planta kan bli ca 10 meter och ger ca 4-6 frukter. Stjälken behöver visa tecken på att börja bli hård och vedartad vid skörd, sedan kan frukten eftermogna inomhus. Frukterna brukar gå att lagra riktigt länge, ofta i 2 år eller mer. Frukten kan ätas både som omogen och som lagrad, har vitt kött och svarta eller grå frön.
Ex på namnsorter: ’Cidra’, Hungarie’, ’Änglahår’ och ’Malabar Gourd’ (verkar egentligen vara en och samma sort, ser i princip likadan ut oavsett vad den kallas i olika länder) - argyrosperma (tidigare mixta) – Lååång uvecklingstid från frösådd till frukt. Silverfröpumpa på svenska enligt SKUD. Mest torktålig och gillar värme men har lång utvecklingstid, brukar inte fröodlas från frö till frö i nordiskt klimat eftersom vi har för kort säsong. Stjälken behöver visa tecken på att börja bli hård och vedartad vid skörd, sedan kan frukten eftermogna inomhus. Frukterna brukar gå att lagra länge, i ca 1 år. Många av de här frukterna är sk prydnadspumpor med icke-smakligt fruktkött. I USA odlas de snarare för sina stora fröns skull. Finns bara ett fåtal sorter.
Ex på namnsorter: ’Green Striped Cushaw’, ’Tennessee Sweet Potato’
OBS! Inom samma art korsar de sig lätt, dvs maxima korsar sig lätt med maxima, pepo korsar sig lätt med pepo osv. Vad en pumpa kallas på svenska är alltså rätt ointressant för dig som fröodlar i bevarandesyfte, om du vill slippa oönskad korspollinering så behöver du ha koll på namnsortens fullständiga namn på latin. Odla bara en enda namnsort av samma art för att undvika korspollinering om du fröodlar under svenska förhållanden. Utomlands i varmare klimat förekommer att pepo och maxima och moschata kan korsa sig med argyrosperma… Men argyrosperma är så pass ovanlig i svenskt klimat att det inte brukar vara något problem med det för svenska odlare som odlar i här i Sverige. 🙂


3 olika växtsätt
Grovt förenklat kan man säga att de har 3 generella växtsätt: busklikt, svagt rankande och rankande. Fikonbladspumpan ficifolia är ofta rankande och kräver stor odlingsyta både ovan och under jord, myskpumpa moschata är ofta busklik eller svagt rankande, sommarsquash pepo har ofta busklikt växtsätt… Men detta är generaliseringar. Visst finns många undantag. 😉


Att fröodla pumpa i bevarandesyfte
I föreningen Sesam så fröodlar vi i bevarandesyfte, vilket innebär att vi vill att namnsorten ska fortsätta vara så som den är även i framtiden. Vi fröodlar för att bevara sorten som den är, att den ska fortsätta ha de förutsägbara egenskaper som den har. Det innebär att man har koll på korsningsrisk och plantavstånd/isoleringsavstånd (så att den inte korsar sig med en annan sort och då BLIR en annan/ny sort), plantantal (att vi sparar frö av tillräckligt många plantor för att slippa inavelsdepression och kunna selektera) och selektering (att vi INTE sparar frö från avvikare, sjuklingar mm).
Att ”kortsiktigt” odla upp pumpa för konsumtion och bara spara lite frö till sig själv är det nog många som redan gör men om du vill fröodla pumpa långsiktigt hållbart, i bevarandesyfte så att namnsorten fortsätter finnas över tid, så är det lite mer att tänka på. Då ska du gärna spara frö från så många plantor som möjligt, bara odla en art av släktet Cucurbita (t ex bara odla en namnsort av Cucurbita pepo, för att slippa oönskad korspollinering, pepo korsar sig med pepo), pollinera flera olika plantor av samma namnsort med varandra och ev selektera om det behövs. Det innebär att du behöver välja en art och namnsort som trivs i din odlingszon och som hinner mogna hos dig. Att du behöver ha gott om plats för många plantor i odlingen OCH att du behöver ha gott om plats inomhus för eftermognad av frukterna. Om du inte har plats för 20 st plantor då…? Då kan du samarbeta med andra. Alla plantor behöver ju inte växa i samma trädgård. 🙂 🙂 🙂

Utmaningar för pumpaodlaren
Eftersom pumpa är en värmekrävande växt som inte gillar frost men har en ganska lång utvecklingstid om du vill hinna få moget frö så gäller det att du har gott om plats inomhus. Direktsådd utomhus duger inte, du behöver förså inomhus i värmen under växtbelysning för att hinna få igång plantorna. Dessa kan bli rätt stora, välj en art vars växtsätt passar dig (busklikt, lätt rankande eller rankande). De rankande sorterna tar större plats… Både inomhus vid förodlingen och senare, utomhus. De har också stort rotsystem och tar upp stor plats även under jord. Om du väljer rankande sorter så placera dem så att du kan hålla reda på vilka rankor som hör till vilken planta, det är viktigt att veta senare om du behöver hjälpa till med handpollinering.
Skörda frukterna så sent som möjligt men före frost (pumpaväxter kan få köldskador redan vid 2-3 plusgrader) och låt dem eftermogna inomhus, gärna så länge som möjligt. Efterlagring blir bäst i typ rumstemperatur, iallafall inte under 12 plusgrader. Ju längre de får eftermogna inomhus desto bättre brukar grobarheten bli hos det skördade fröet, men om frukten lagrats för varmt eller för länge så kan fröna börja gro inne i pumpan. Öppna frukten försiktigt när du ska skörda dina frön, gärna med ett annat verktyg än kniv (vassa knivar kan skada fröerna) och separera sen fröerna från fruktköttet. Ju mognare de är desto lättare lossnar de. Fruktkött som envist fäster vid fröet kan du försöka gnugga bort och skölja under rinnande vatten eller jäsa i vatten i nån dag (jäs gärna så kort som möjligt). Skölj och torka, t ex ovanpå ett kylskåp. Efter några dagar kan du gnugga fröerna lätt i händerna, om det då lossnar en supertunn hinna från fröet så är det redo för långlagring. Pumpafrö som lagras korrekt (torrt och svalt) håller i 4-6 år.
Gödsla gödsla gödsla!
Pumpor är erhört hungriga, att övergödsla en pumpa är svårt att lyckas med faktiskt… Därför väljer många odlare att odla pumporna direkt i komposten. Oavsett var du väljer att placera dina plantor så behöver du gödsla och vattna plantorna regelbundet. Ofta, ofta ofta! En enstaka stor gödselgiva på våren duger inte. Regelbunden gödsling behövs, och en hel del bevattning. Men överdriven kvävegödsling (av t ex bara hönsgödsel) ger ofta stor bladmassa på bekostnad av fruktsättning, kom ihåg att ge ett väl sammansatt gödsel för bästa resultat, gärna med mycket kalium för att främja blomning och fruktsättning. Och försök att erbjuda plantorna en så stabil, jämn temperatur som möjligt så välj odlingsplats noga.


Pollinering, han- & honblommor
Pumpa är insektspollinerad, vilket innebär att om du försöker överlista vädret och odlar alla dina plantor i växthus (oj, vilket stort växthus du behöver då) så behöver du agera insekt och sköta pollineringen för hand om det ska bli nån skörd. Tidigt på säsongen brukar hanblommorna bildas (de är mindre med jämnsmal stjälk), honblommorna (är ofta blekare, har en lite mer svullen stjälk med fruktämne vid blombasen) brukar komma senare vid högre temperatur, först efter att den riktiga värmen kommit igång.
Om du själv ska leka insekt och utföra pollineringen så behöver du alltså ha lite tålamod och vänta tills där finns både han- och honblommor samtidigt. När du ser att det börjar komma honblommor så sätt gärna igång så snabbt som möjligt. Sätt över en påse eller fiberduk på de honblommor du vill pollinera. Välj ut hanblommor tidigt på morgonen, bryt av hanblomman från plantan och ta bort kronbladen. Ta av påsen/fiberduken från honblomman, när honblomman öppnas gnider-duttar du försiktigt hanblommans pollen på honblommans pistill. Om honblomman inte öppnas så är den inte redo. OBS! Pumpa kan självbefrukta, dvs du kan använda hanblomma och pollinera honblomma på samma planta MEN om du gör det i flera generationer så finns risk för inavelsdepression. Därför behövs många plantor. Så att du kan pollinera de olika plantorna med varandra. 😉 Om du fröodlar långsiktigt hållbart i bevarandesyfte så är det därför klokt att göra flera korspollineringar mellan flera olika plantor av samma namnsort samtidigt. Då behöver du också hålla reda på vilka rankor som hör till vilka plantor. Du kan läsa mer ingående om hur pollinering går till i boken Frö för framtiden, s 179-182.

Kort sammanfattning:
- PLANTAVSTÅND – Med plantavstånd avses säkerhetsavstånd mellan olika namnsorter, för att slippa oönskad korspollinering. Pumpa är en (i Sverige) ettårig korspollinerare som pollineras av insekter. I föreningen Sesams bok Frö för framtiden rekommenderas ca 800-1000 meters avstånd mellan olika namnsorter men enligt andra källor är 244-805 meter eller så pass mycket som 0,5-3 km att föredra. Hur långt flyger insekter egentligen…? Det beror delvis på topografin. Enklast är att bara välja att odla en namnsort, av en art.
- PLANTANTAL – I föreningen Sesams bok anges ca 20 st plantor som önskvärt om vi ska kunna hålla igång sorten över en längre tid, andra källor bl a The Manual of Seed Saving rekommenderar ca 6-12 st plantor. Arche Noahs seed saving guide anger 5-10 plantor som önskvärt men att 25+ st är att föredra för den som fröodlar i bevarandesyfte. Förenklat kan man säga att ju fler plantor desto bättre, odla gärna upp lite extra många plantor så att du kan pollinera olika plantor av samma namnsort med varann, och så att du har ett överflöd att ta av om du behöver selektera. Har du inte plats för så många plantor? Samarbeta med andra odlare, alla plantor behöver ju inte stå i samma trädgård.
- SELEKTION – Spara bara frö från sorttypiska, friska plantor. Fyllda frön sparas, ev tomma frön är inte livsdugliga och selekteras bort.
- TÄNK PÅ – Pumpor är värmekrävande och har stort behov av kalium, både under och efter pollinering. För mycket kvävegödsel kan ge stort bladverk men ge mindre fruktsättning, jämn kaliumgödsling ökar fruktsättningen.
OBS! Olika plantantal och plantavstånd/isoleringsavstånd gäller för olika växtslag.
Ovan angivna gäller specifikt pumpa. Se fröodlingsböcker för andra växtslag.
Stort tack
Ett särskilt, jättestort varmt tack till Andreas Jonsson i föreningen Sesam som skrivit det fantastiska avsnitt om pumpa i föreningen Sesams bok Frö för framtiden som det här blogginlägget i huvudsak baseras på. Tusen tack Andreas för din otroliga kunskap! Jag har läst i så många olika böcker om pumpa och squash men just ditt kapitel i Frö för framtiden gjorde det hela mycket lättare att förstå. 🙂 🙂 🙂

Källor i urval:
SKUD
bok: Frö för framtiden, en handbok utgiven av Föreningen Sesam red. Lena Ansebo (andra upplagan) framförallt sidorna 173-185
bok: Runåbergs Fröer (2013) – Johnny Andreasson
https://www.runabergsfroer.se/?a=251
bok: The Manual of Seed Saving (2013) – Andrea Heistinger
bok: Pumpa: mat, odling och mastodonter (2024) – Alva Herdevall & Anders Rydell
SesamNytt sommarnumret 2019