Bokmanus Kapitel 3 – Att välja sorter strategiskt

Kombinera sorter som kompletterar varandra

En av de vanligaste frågorna jag får av andra tomatodlare är: Vilken sort är bäst? De vill ha tips på en enda tomatsort som magiskt ska uppfylla alla deras önskningar och behov på en och samma gång och tyvärr så kan jag inte svara på den frågan. Jag tycker att själva frågan är felformulerad eftersom ingen enda sort är bäst på allt samtidigt. Därför brukar jag rekommendera att man kombinerar olika namnsorter som kompletterar varann.

Och kom ihåg; smak och behov är subjektiva. Mina favoritsorter som passar mig och mina preferenser kanske inte alls passar dig, därför behöver utgå från dig själv och dina behov när du väljer sorter. Vilka tomatsorter nån trädgårdsprofil rekommenderar eller gör reklam för i sina sociala medier är rätt ointressant om den personen odlar på ett helt annat sätt än vad du gör, i en helt annan zon, med helt andra preferenser. Du ska alltid utgå ifrån dig själv när du planerar din egen odling.

Sju eller fyra kategorier

När jag planerar min egen tomatodling så brukar jag försöka tänka som en självhushållare, dvs vad vill jag äta om ca 3-4 månader? Det ska jag börja odla nu. Så tricket är att alltid ligga ett steg före årstiderna och att välja sorter som ger skörd överlappande, över hela året. Att få en lång säsong bygger delvis på att välja tomatsorter men också på att sprida ut sådden. För att minimera stress och göra odlingen så rolig som möjligt så brukar jag försöka serieså tomater; dvärgbusk i januari, busksorter i februari och högväxande sorter i mars. Genom att sprida ut arbetet med sådd över en längre tidsperiod så sprider jag också ut arbetet med att plantera om tomatplantorna i större krukor och att avhärda dem mot UV-strålningen inför utplantering. Då kan jag också sprida ut arbetet med att sköta plantorna och med att skörda från plantorna. Lite i taget, ett jämnare tempo ger också en jämnare skörd. Så även om jag inte odlar tomater året runt så kan jag ändå njuta av min skörd året runt.

De fyra klassiska kategorierna i min tomatplan baseras på årstiderna:

  • Vår
  • Sommar
  • Sensommar/Höst
  • Vinter

Många som odlar tomater får hela sin skörd i slutet av sommaren, dvs under sensommar och höst. Då badar de i tomater och stressar runt som sjutton… Då blir det himla brått med att skörda, koka sås, rädda plantor undan frosten och att eftermogna gröna tomater inomhus. Herrejösses vad mycket tomatsås, chutney, ketchup och annat som ska kokas på en och samma gång. Samtidigt som resten av trädgården dignar av äpplen annat som ska tas rätt på…

De flesta av oss skulle ju inte drömma om att åka till mataffären och köpa på oss en årsförbrukning av tomater på en och samma gång. Ändå är det så många tomatentusiaster odlar: de sår alla tomatfrön på en gång och får ungefär all skörd samtidigt. Den stressen slipper jag. Istället får jag lite skörd nästan hela tiden, i ett jämnare tempo så att jag verkligen hinner njuta av både odlandet, skördandet och ätandet. Det trivs jag med, det passar mig bra. Med en genomtänkt tomatplan så kan du också njuta mer av din odling. Och njuta av egna färska tomater, året runt. Planeringen kan du göra på mer eller mindre avancerade sätt, här kommer två versioner. Välj den modell som passar dig bäst.