Enkel modell med 4 kategorier (4 x 7)
Just den här enklare modellen utgår i från plantornas växtsätt; dvärgbusktomater, tidiga busksorter, högväxande sorter och lagringstomater. Och lagringstomater finns som BÅDE busksorter och högväxande sorter, så om du har begränsat med tid och ork och helt enkelt inte ids odla några högväxande tomater alls så behöver du inte göra det. Du kan välja busksorter av lagringstomater och ändå få till en bra tomatplan.
- Vår – då äter du fortfarande förra årets lagringstomater och färska dvärgbusktomater
- Sommar – då äter du färska dvärgbusktomater och tidiga busktomater
- Sensommar/Höst – då äter du högväxande tomater (många supersöta och gourmetsorter är sena högväxande)
- Vinter – då äter du lagringstomater, och ev färska dvärgbusktomater/ampeltomater som du lyfte in före frost och odlade vidare inomhus
Vad är lagom?
Eftersom olika människor äter olika mycket tomater så är det omöjligt för mig att svara på exakt hur många plantor och exakt hur många kilo tomater just du och din familj behöver odla upp för att täcka hela årets konsumtion. Men du kan själv försöka ta reda på det genom att under en månads tid skriva upp hur många kilo färska tomater ni köper hem från mataffären, och sen när månaden är slut så adderar du ihop summan. Sedan multiplicerar du den summan med 12 (det är ju 12 månader på ett år). Då får du iallafall ett hum om på ett ungefär hur mycket tomater du faktiskt behöver odla för en årskonsumtion av färska tomater. Ofta är det betydligt färre plantor än man tror.
Exempel: Du köper hem 2 askar med 250 g tomater i veckan från mataffären. Det blir ca 2 kg tomater i månaden. 2 kg x 12 månader = ni äter ca 24 kg färska tomater på ett år.
Sen tycker jag att du ska fundera på hur många tomatplantor som faktiskt får plats på din odlingsyta. (En högväxande tomatplanta kräver ungefär lika mycket plats som en stående, vuxen människa om de odlas på rad. En busksort är lite bredare och kräver ungefär lika mycket plats som en vuxen människa sittandes på huk med händerna i sidorna.) Och är det rimligt att det antalet plantor som du faktiskt har plats för kan producera så pass många kilo tomater som du behöver? Fundera på det.
Hur många plantor är lagom?
Det finns olika allmänna uträkningar man kan basera sitt val på om man vill; livsmedelsverkets rekommendationer, eller t ex Jenny Helsings uppsats Självförsörjande ekologisk odling av grönsaker på friland men jag tycker att det är bättre att du utgår ifrån dig själv och försöker räkna ut ditt eget behov genom exemplet ovan. Intressant nog så krävs det ofta betydligt färre plantor än man tror. Men de ska inte sås samtidigt och inte ge all skörd samtidigt, bättre att sprida ut sådden för då kan du också sprida ut arbetet och ätandet. De flesta hobbyodlare har alltså betydligt FLER plantor än vad de behöver, men eftersom de får all skörd samtidigt så hinner de inte ta rätt på allt. Eller så har de inte valt sorter alls utan bara köpt första bästa fröpåse i trädgårdsbutiken och då fått sorter som inte hinner mogna i deras växtzon. Trist. Tricket att lyckas är att välja många olika sorter strategiskt och sprida ut sådden. Då klarar du dig ofta alldeles utmärkt med ca 24-35 plantor.
Enkla modellen: 4 x 7
Den enkla modellen bygger på 4 kategorier med 7 tomatsorter i varje kategori, dvs 4 x 7. Det blir ca 28 st tomatplantor. Eller 32 st, om du gärna vill kunna odla jämnt antal i varje kategori. Justera plantantalet uppåt eller nedåt, beroende på vad som passar dig. Om du är en riktig storätare så kanske du behöver ännu fler plantor förstås men det här är ändå en mall att utgå ifrån.
- Välj 7 st olika namnsorter av dvärgbusktomater.
- Välj 7 st olika namnsorter av tidiga busktomater.
- Välj 7 st olika namnsorter av supersöta & gourmet högväxande tomater (eller kompakta DTP dwarf).
- Välj 7 st olika namnsorter av lagringstomater (busk eller högväxande, eller både och).
Välj såhär:
- Dvärgbusktomater: Välj 2 sorter med kort utvecklingstid. Välj 2 sorter som är friska/resistenta/tåliga. Välj 2 sorter som är riktigt goda. Välj 1-2 sorter som ger skörd under lång tid.
- Tidiga busktomater: Välj 2 sorter med kort utvecklingstid. Välj 2 sorter som är friska/resistenta/tåliga. Välj 2 sorter som är riktigt goda. Välj 1-2 sorter som ger skörd under lång tid.
- Supersöta & gourmet högväxande tomater (eller kompakta DTP dwarf): Välj 2 sorter med kort utvecklingstid. Välj 2 sorter som är friska/resistenta/tåliga. Välj 2 sorter som är riktigt goda. Välj 1-2 sorter som ger skörd under lång tid.
- Lagringstomater (busk eller högväxande, eller både och): Välj 2 sorter som är friska/resistenta/tåliga. Välj 2 sorter som är riktigt goda. Välj 2 sorter som lagrar riktigt länge. Välj 1-2 sorter som lagrar lite kortare tid.
OBS! Försök att både välja småfruktiga och lite mer storfruktiga sorter och i olika färger i alla kategorier så att det blir en trevlig blandning. Omväxling förnöjer. Det finns även dvärgbusksorter som ger tomater av lite mer rejäl storlek, som Betalux, Bemma mfl. Du behöver inte få bara små tomater för att odlar små plantor. 😉
Sprid dina risker
För att din tomatplan ska bli en bra tomatplan så gäller det att du sprider dina risker. Det innebär att du väljer många olika namnsorter, att inte odlar 7 st dvärgbusktomater av samma sort. Välj istället flera olika namnsorter, för olika namnsorter har ju olika egenskaper. Att lägga alla ägg i samma korg och storsatsa på en enda namnsort och odla upp 7 plantor av t ex Lille Lise är inte att rekommendera. Bättre att välja 7 olika namnsorter, med olika egenskaper och olika smaker. Det blir både roligare att äta (mer variation!) och roligare att odla. Vissa sorter är också resistenta mot tråkiga sjukdomar, en bra försäkring att ha, men de resistenta sorterna är sällan de godaste så det gäller att få till en bra blandning. Ett bra sätt att sprida sina risker.
Och kom ihåg att försöka välja tomatfrukter med olika färg, form och storlek också. Att bara äta röda, mellanstora tomater hela året runt är onödigt trist. Så blanda! Det finns ju tomater i alla möjliga färger; röda, rosa, gula, orange, rödbruna, svarta, randiga, spräckliga, ludna… Tomater med orange skal och rödare insida, jättstora tomater, små pyttetomater, multiflora och i alla möjliga härliga storlekar och former. Njut av mångfalden! Vi odlar ju inte tomater för att få samma tråkiga tomater som finns i mataffären; jag odlar tomater för att få BÄTTRE tomater än mataffärens! Men godare smak och roligare utseende. Och gärna med extra höga halter av nyttigheter.