Äpplet S:t Olof

trollet

Det mystiska S:t Olof…

För några veckor sedan upptäckte jag äpplet S:t Olof i fruktdisken. Det såldes som svenskt ekologiskt äpple men jag hade aldrig hört talas om det förut. Fantastiskt gott!

Eftersom jag sitter och klurar på äppelsorter till en framtida äppelhäck så blev jag såklart nyfiken. Var det en ny sort? En gammal sort? Och var kom namnet ifrån, kanske en hyllning till Sveriges första pomolog Olof Eneroth? Men i det klassiska äppel-uppslagsverket Svenska Äpplen av Görel Kristina Näslund fanns det inte heller med och google hade inte heller mycket att berätta så då slog nyfikenheten till på allvar.

Litet, sötsyrligt och GOTT!

I Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) så rapporterade Hilding Karlsson från Nelins i Uppsala 2014  att äppelsorten S:t Olof fanns på Kattviks Fruktodling. När jag kontaktade dem så fick jag veta av Per att S:t Olof egentligen heter Crimson Crisp och fick ett svenskt namn för att bli mer lättsåld i Sverige..

Det är ett rött skorvresistent dessertäpple som bl a säljs av engelska Keepers Nursery med amerikanskt ursprung. Det togs fram av Purdue University i Indiana och kallas även Co-op 39. Det svenska växtmaterialet har köpts in från Frankrike.

Det är bara i Sverige som Crimson Crisp kallas S:t Olof och frukten säljs och odlas av Dagstorps Fruktodling. När jag ringde dit fick jag veta att de döpt äpplet efter orten (inte efter Olof Eneroth) och att härdigheten sträcker sig till zon 2-3. Den är härdig i Skåne men skulle med andra ord inte må så bra i min zon 4, själva trädet skulle klara sig men frukten skulle inte hinna mogna så då är det ju tyvärr ingen idé för mig att odla den… Synd för det är verkligen ett jättegott äpple! Sötsyrligt och härligt krispigt, precis som namnet antyder. Påminner lite om Cox Orange i smaken, men syrligare och utan hinten av päron.

Inte så stort men naggande gott!
Vackert rött äpple som går att lagra till jul.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *