Krusbär krusbär krusbär!

trollet

IMG_2458

Imorse redan före frukost började det klia i trädgårdsfingrarna och ett lättare morgonprojekt blev att befria krusbären från ogräs. Förra sommaren fyndade jag tre krusbärsbuskar av sorten Hinnonmäki Röd (Ribes Grossularia-gruppen Hinnonmäen Punainen) på rea, satte sambon på att vattna och glömde sen raskt bort dem. Helt invaderade av ogräs har de hunnit bli sedan dess, så fram med spade och kniv. När ogräset väl tagits bort jordförbättrade jag med lite mumsig barkkompost och vattnade noga. Ser redan bär på två av tre buskar! De gamla krusbärsbuskarna som följde med huset hade alla fått mjöldagg och mer eller mindre ätits upp av kringliggande skogsdunge. De var så små och ynkliga och dessutom planterade i fel läge att jag inte tyckte det var värt att köpa nån ‘medicin’ mot eländet. Annars finns ju det svavelbaserade medlet Kumulus DF, som funkar bra mot just svamp som mjöldagg. Fast när en liten burk med Kumulus kostar runt 249 kr och tre nya buskar på rea är bra mycket billigare så blir ju valet lätt. Jag valde Hinnonmäki Röd just för att den är motståndskraftig mot mjöldagg men också för att den är tålig mot kyla. Den funkar ända upp i zon 6 och ger söta härliga bär, förhoppningsvis redan i år. Rent estetiskt ser ju buskarna i sin nuvarande form lite småknasiga ut, men de var väl på rea av en anledning. De ska jag nog kunna forma till och få ordning på efter skörd, då åker beskärningsverktygen fram!

IMG_1677IMG_1676

Hinnonmäki-serien finns även med gula eller gröna krusbär. De har lite hårigare bär men tål lika mycket kyla. De är också motståndskraftiga mot mjöldagg. Vore kul att ha även sådana i trädgården men frågan är ju var man ska få plats med allt… Lyxproblem! 😉

 

IMG_2459

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *